Ravinto kehon tasapainottajana ja hyvän mielen tuojana

By 29/10/2015Uutiset

apple-2311Joskuu tuntuu, ettei mistään tule mitään. Väsyttää, koska pienet lapset valvottavat. Mieli on alavireinen, koska on pimeää. En pysty nukkumaan, koska olen aina ollut huonouninen, eikä äitinikään koskaan nukkunut hyvin. Nivelet ovat kipeänä, koska olen vaan jo siinä iässä. Maha on kipeä ja närästää, koska aina on ollut niin ja koko suku on huonomahaisia. Kaikki ottaa päähän, koska on vaan niin paljon kaikkea. Jokin ikäkriisikin on menossa – taas. Vuodet vierivät ja elämä rullaa painollaan. Tulee murheita lasten kanssa, sisäilmaongelmia, stressiä, väsymys pahenee, stressiä, paineet töissä pahenee ja parisuhde takkuilee, stressiä. Painokin nousee. Keho huutaa apua, mutta huuto tukahtuu arjen hurjiin pyörteisiin. Lopulta keho ei enää jaksa pyytää apua, omat viestit eivät kulkeudu perille. Väsyttää ja elämä tuntuu raskaalta, pää ei ota uutta tietoa vastaan, muisti takkuilee, keskittymiskyky on hukassa, maha temppuilee ja nautintoa on vaikeaa löytää, ihokin on huonossa kunnossa ja mieliala heittelee. Tässä vaiheessa haluaisi vain hidastaa, mutta se ei enää onnistukaan. Mieli on niin levoton ja väsynyt, että on vaikeaa hallita kokonaisuuksia. Kuka tässä kehossa oikein asuukaan? Se ei tunnu enää tutulta.

Viime aikoina olen pohtinut paljon syömisen haasteita siitä turhauttavasta näkökulmasta, että miksi emme pääse toivottuihin tuloksiin, vaikka teemme kaiken oikein. Mitä tulisi siis tehdä, jos aktiivinen jumppaaminen ja tarkkaan punnittu ruokavalio eivät toimikaan? Kokemuksieni mukaan moni keskittyy liikaa yksittäisiin tekijöihin, esimerkiksi ruoka-ainevalintoihin, jolloin kokonaisuus ei enää hahmotu. Onkin ollut mielenkiintoista huomata, että vaikka ravintovalmennuksessa keskitytään luonnollisesti ravitsemukseen, niin suurimmat oivallukset syntyvät siitä, kun ihminen oppii hahmottamaan itseään kokonaisuutena. Voisiko ihottuman tai alakuloisen mielen syynä ollakin huonokuntoinen suolisto? Voisiko uupumukseen ja masennukseen olla muutakin apua tarjolla, kuin pelkkä lääkitys. Voisiko ravinnolla olla sittenkin suurempi merkitys, mitä osataan ajatellakaan!

Ravitsemusta pohtiessa kannattaa aloittaa yksinkertaisista perusasioista. Valitse mahdollisimman puhdasta ruokaa, mahdollisimman monipuolisesti. Muista, että hyvä riittää, ei tarvitse tehdä täydellisesti. Äärimmäisyydet ovat harvoin hyväksi kenellekään. Joskus kehomme tarvitsee lempeää ruoskintaa ja aina paljon rakkautta. Sitä kautta löytyy parhaiten itselle ja tämänhetkiselle elämäntilanteelle sopiva ruokavalio. Tai jos ei puhuttaisi edes ruokavaliosta, vaan tavasta elää, sillä ravinto on osa päivittäisiä valintoja. Liikaa paineita ei pidä kuitenkaan ottaa.

Milloin ravintovalmennusta kannattaa esimerkiksi harkita?

  • Sinulla on kasa selittämättömiä oireita ja tutkimuksista huolimatta mitään syytä ei oireisiin ole löytynyt
  • Olet tolkuttoman väsynyt ja vähäkin energia menee pelkkään arjesta selviytymiseen
  • Sinulla on toiminnallisia vatsavaivoja tai sinulla on todettu ärtyvän suolen oireyhtymä
  • Olet hukassa kaikkien ravintosuositusten viidakossa, tai sinulla on jo paljon tietoa, mutta niiden käytännön toteutus ontuu
  • Syöt omasta mielestäsi terveellisesti ja hyvin, mutta vointi on silti huono
  • Sinulla on allergioita, ihottumaa, autoimmuunisairauksia…

Jos mietit, sopiiko tämä sinulle, niin kokeile edes! Varaa aika tapaamiseen, saat kontrollitapaamisen ilmaiseksi, tarjous voimassa marraskuun ajan.

Lue lisää Mobran ravintovalmennuksesta

Kirjoittaja Eeva Pääkkönen on koulutukseltaan FLT ravintovalmentaja ® ja sairaanhoitaja (amk), jolla on vankkaakin vankempi kokemus ihmisten auttamisesta ravintoasioiden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osalta. Hän toimii Mobrassa yritysvalmennuspäällikkönä. 

”Paras tapa päästä eteenpäin on lähteä liikkeelle”

info@mobra.fi | +358 40 508 1157